استحباب شرکت در نماز جماعت
- 1. مستحب است انسان نمازهای یومیه را با جماعت بخواند و در نماز صبح و مغرب و عشا، خصوصاً برای همسایه مسجد و کسی که صدای اذان مسجد را میشنود، بیشتر سفارش شده است و در روایات معتبره وارد شده است که نماز با جماعت بیست و پنج درجه أفضل از نماز فراداست.
- 2. مستحب است انسان صبر کند که نماز را با جماعت بخواند و نماز جماعتی را که مختصر بخوانند از نماز فرادا که آن را طول بدهند، بهتر میباشد و نیز نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادا خوانده شود بهتر است، ولی بهتر بودن نماز جماعت در غیر وقت فضیلت نماز از نماز فرادا در وقت فضیلت آن، معلوم نیست.
حکم حاضر نشدن در نماز جماعت از روی بی اعتنایی
- 3. حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بیاعتنایی و سبک شمردن آن، جایز نیست و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند.
حکم شرکت در نماز جماعت برای خلاصی از وسواس
- 4. کسی که در نماز به حدّی وسواس دارد که موجب بطلان نمازش میشود و فقط در صورتیکه نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت میشود، باید نماز را با جماعت بخواند[1].
حکم امر والدین به شرکت فرزند در نماز جماعت
- 5. اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را با جماعت بخواند، احتیاط مستحب آن است که فرزند نماز را به جماعت بخواند، البتّه اگر امر و نهی پدر یا مادر از روی شفقت و دلسوزی نسبت به فرزند باشد و مخالفتش موجب اذیت آنان شود، مخالفت نمودن فرزند حرام میباشد.
موارد استحباب اعاده نماز به جماعت
- 6. وقتیکهجماعت بر پا میشود، مستحب است کسی که نمازش را فرادا خوانده دوباره با جماعت بخواند و اگر بعد بفهمد که نماز اولش باطل بوده، نماز دوم او کافی است.
- 7. اگر امام یا مأموم بخواهد نمازی را که با جماعت خوانده است دوباره با جماعت بخواند، اعاده آن، رجائاً مانعی ندارد هر چند استحبابش ثابت نیست و اقتدای مأمومی که نماز واجبش را نخوانده به امام جماعتی که برای بار دوم نمازش را اعاده میکند، رجائاً مانعی ندارد ولی بنابر احتیاط واجب، مأموم نمیتواند به این نماز اکتفاء نماید. همچنین امام جماعتی که میخواهد نمازش را در دو مکان بخواند مثلاً اول نماز ظهر و عصر را در مسجد بخواند سپس آن را در مدرسه دوباره بخواند، اگر نماز ظهر و عصر را به نیّت فرادا در مسجد بخواند و مأمومین به او به قصد نماز جماعت اقتدا نمایند، سپس نماز ظهر و عصر را در مدرسه به نیّت جماعت بخواند، مشروعیّت آن ثابت نیست و حکم صورت قبل را دارد.
بعضی از وظایف امام و مأموم در نماز جماعت و مستحبّات نماز جماعت
- 1. اگر مأموم یک مرد باشد، مستحب است طرف راست امام بایستد و اگر یک زن باشد، باز هم مستحب است که در طرف راست امام بایستد، ولی بنابر احتیاط لازم، حداقل به مقداری که مکان سجده زن مساوی جای دو زانوی امام در حال سجده باشد، از او عقبتر بایستد و احتیاط مستحب است که زن به گونهای عقبتر باشد که موضع سجده او پشت جای ایستادن امام باشد.
- 2. اگر مأموم یک مرد و یک زن یا یک مرد و چند زن باشند، مستحب است مرد طرف راست امام بایستد و یک زن یا چند زن پشت سر امام بایستند. البتّه بنابر احتیاط، لازم است مأمومین زن، حداقل به مقداری که در مسأله قبل گفته شد، از امام جماعت عقبتر بایستند.
- 3. اگر مأمومین چند مرد و یک یا چند زن باشند، مستحب است مردان پشت سر امام جماعت و زنان پشت سر مردان بایستند و حداقل مقداری که بنابر احتیاط، باید زن یا زنان از امام عقبتر بایستند در مسأله (2110) گفته شد. همچنین بنابر احتیاط، لازم است مأمومین مرد کمی عقبتر از امام بایستند
شایان ذکر است که اتّصال مأمومین مرد به امام جماعت به وسیله مأموم یا مأمومین زن کافی نیست و واسطه اتّصال نمازگزار مرد در صفوف جماعت نمیتواند نمازگزار زن باشد.
- 4. مستحب است امام جماعت در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوا در صف اول بایستند.
- 5. مستحب است صفهای جماعت منظّم باشد و بین کسانی که در یک صف ایستادهاند فاصله نباشد و شانه آنان در یک ردیف باشد.
- 6. مستحب است هنگام گفتن «قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ» مأمومین برخیزند و آماده نماز جماعت شوند.
- 7. مستحب است امام جماعت حال مأمومی را که از دیگران ضعیفتر است رعایت کند و قنوت و رکوع و سجود را طول ندهد، مگر بداند همه کسانی که به او اقتدا کردهاند، مایل به این امر هستند.
- 8. مستحب است امام جماعت در حمد و سوره و ذکرهایی که بلند میخواند، صدای خود را به قدری بلند کند که دیگران بشنوند، ولی باید بیش از اندازه صدا را بلند نکند.
- 9. اگر امام در رکوع بفهمد کسی تازه رسیده و میخواهد اقتدا کند، مستحب است رکوع را دو برابر همیشه طول بدهد و بعد بایستد، هر چند بفهمد فرد دیگری هم برای اقتدا وارد شده است.
مواردی که در نماز جماعت، مکروه است
- 10. اگر در صفهای جماعت جا باشد، مکروه است انسان تنها بایستد.
- 11. مکروه است مأموم ذکرهای نماز را طوری بگوید که امام جماعت بشنود.
- 12. مسافری که نماز ظهر و عصر و عشا را دو رکعت میخواند، مکروه است در این نمازها به کسی که مسافر نیست اقتدا کند و کسی که مسافر نیست مکروه است در این نمازها به مسافر اقتدا نماید.
استفتائات نماز جماعت
- 1. رعایت نکردن متابعت در نماز جماعت توسّط مأموم به خاطر ندانستن مسأله و جهل به حکم، قصوراً یا تقصیراً چه حکمی دارد؟ مثل اینکه مأموم زودتر از امام رکوع و سجود را به جا میآورده است.
جواب: اگر قصوراً باشد یعنی در یادگیری مسأله کوتاهی نکرده باشد با صدق عرفی اقتدا اشکال ندارد امّا در صورت جهل تقصیری، صحّت جماعت محلّ اشکال است.
- 2. در مواردی که مأموم در نماز جماعت، بنابر احتیاط واجب، باید تجافی بنشیند، اگر تجافی نشستن را عمداً یا به خاطر ندانستن مسأله و جهل به حکم ترک کند، آیا جماعتش باطل میشود؟
جواب: اگر عمداً ترک شود صحّت جماعتش محلّ اشکال است ولی اصل نماز صحیح است مگر آنکه به وظیفه فرادا عمل نکرده باشد اما ترک تجافی جهلاً یا سهواً مضرّ به صحّت جماعت نیست.
- 3. در مواردی که مأموم یک رکعت یا دو رکعت از نماز جماعت عقب مانده و باید خودش حمد و سوره را بخواند، آیا مجاز است حمد را با ترتیل و آهسته بخواند که دیگر فرصت برای خواندن سوره باقی نماند یا باید حمد را سریع بخواند تا در نتیجه فرصت برای خواندن سوره باقی بماند؟
جواب: بنابر احتیاط لازم، باید حمد را به نحوی بخواند که فرصت خواندن سوره را داشته باشد.
- 4. آیا نمازگزار میتواند به رکعات باقیمانده از نماز فردی که مأموم امام دیگر بوده و خود حمد و سوره را نخوانده اقتدا نماید؟
جواب: بله میتواند اقتدا کند.
- 5. امام جماعتی که کمرش خمیده و عبارت قائماً صُلْبُه در موردش صادق نیست امّا این خمیدگی به حدّ رکوع نمیرسد و برای رکوع مقدار بیشتری خم میشود که صدق رکوع میکند، آیا اقتدا به چنین امام جماعتی صحیح است؟
جواب: صحیح است.
- 6. آیا اقتدا کردن به امام جماعتی که به علّت عذر شرعی بین دو سجده نیم خیز مینشیند، صحیح است؟
جواب: صحیح است.
- 7. آیا برای امام راتب مسجد (امام جماعت ثابت مسجد) حق اولویّتی ثابت است؟
جواب: احتیاط واجب، در ترک مزاحمت با او است.
نمازهای مستحبّی
نمازهای مستحبّی زیاد است و آنها را نافله گویند و بین نمازهای مستحبّی، به خواندن نافلههای شبانه روزی بیشتر سفارش شده است و احکام مربوط به آنها در مسائل ذیل خواهد آمد.
نافله های شبانه روزی
- 1. نافلههای شبانه روزی در غیر روز جمعه، (34) رکعت هستند که عبارتند از:
1. هشت رکعت نافله ظهر که مشتمل بر چهار نماز دو رکعتی است که قبل از نماز ظهر خوانده میشود.
2. هشت رکعت، نافله عصر که مشتمل بر چهار نماز دو رکعتی است که قبل از نماز عصر خوانده میشود.
3. چهار رکعت نافله مغرب که مشتمل بر دو نماز دو رکعتی است که بعد از نماز مغرب خوانده میشود.
4. دو رکعت نافله عشا که بعد از نماز عشاء خوانده میشود.
5. یازده رکعت، نافله شب که آن را نماز شب مینامند که مشتمل بر چهار دو رکعتی و دو رکعت نماز شفع و یک رکعت نماز وتر است.
6. دو رکعت، نافله صبح که قبل از نماز صبح خوانده میشود.
و چون دو رکعت نافله عشا، بنابر احتیاط واجب، باید نشسته خوانده شود، یک رکعت حساب میشود لذا مجموع رکعات نوافل مذکور (34) رکعت میباشد.
شایان ذکر است در روز جمعه بر شانزده رکعت نافله ظهر و عصر، چهار رکعت اضافه میشود و مجموعاً بیست رکعت میشود.
- 2. انسان میتواند بعضی از نوافل شبانه روزی را بخواند و بعضی را نخواند و در نماز شب میتواند اکتفاء به خواندن سه رکعت آخر یعنی نماز شفع و وتر نماید بلکه اکتفاء به خواندن وتر کند و در نافله عصر نیز میتواند اکتفاء به خواندن چهار رکعت بلکه دو رکعت آن نماید و امّا در مورد نافله ظهر و نافله مغرب همچنین هشت رکعت اول نماز شب چنانچه بخواهد بعضی از آنها را بخواند، آن را به قصد رجاء و قربت مطلقه به جا آورد.
- 3. فردی که مسافر است، نباید نافله ظهر و عصر را در سفر بخواند لکن نافله عشا چنانچه به قصد رجاء خوانده شود، مانعی ندارد و امّا انجام سایر نوافل مثل نافله شب یا نافله مغرب یا نافله صبح در سفر ساقط نمیشود.
وقت نافله های شبانه روزی
نافلههایشبانه روزیکه آنها را نافلههای یومیّه نیز مینامند دارای اوقات خاصّی میباشند که در مسائل ذیل به آنها اشاره میشود.
1.وقت نافله ظهر
- 4. نافله نماز ظهر پیش از نماز ظهر خوانده میشود و وقت آن از اول ظهر است و تا موقعی که ممکن باشد آن را پیش از نماز ظهر خواند، وقت آن ادامه دارد ولی اگر شخص نافله ظهر را به تأخیر بیندازد و این تأخیر تا موقعی باشد که آن مقدار از طول سایه شاخص که بعد از ظهر شرعی پیدا میشود، به اندازه دو هفتم طول خود شاخص گردد[2]در این موقع بهتر است که نماز ظهر را قبل از نافله بخواند، مگر این که یک رکعت از نافله را قبل از آن خوانده باشد که در این صورت، بهتر تمام کردن نافله قبل از فریضه است.
2.وقت نافله عصر
- 5. نافله عصر پیش از نماز عصر خوانده میشود و وقت آن تا موقعی که ممکن باشد پیش از نماز عصر خوانده شود، ادامه دارد ولی چنانچه شخص نافله عصر را به تأخیر بیندازد و این تأخیر تا موقعی باشد که آن مقدار از طول سایه شاخص که بعد از ظهر شرعی پیدا میشود، به اندازه چهار هفتم طول خود شاخص گردد[3]در این موقع بهتر است که نماز عصر را قبل از نافله بخواند مگر این که یک رکعت از نافله را قبل از آن خوانده باشد که در این صورت، بهتر تمام کردن نافله قبل از فریضه است.
حکم خواندن نافله ظهر و عصر قبل از اذان ظهر
- 6. خواندن نافله ظهر و نافله عصر قبل از اذان ظهر در غیر روز جمعه جایز نیست مگر بداند که بعد از اذان ظهر توانایی و تمکّن انجام آنها را ندارد هر چند توانایی نداشتن به خاطر عذر عرفی باشد و در مورد روز جمعه که مجموع نوافل ظهر و عصر بیست رکعت است، بهتر آن است که تمام بیست رکعت پیش از زوال (ظهر شرعی) به جا آورده شود به جز دو رکعت آن که بهتر است به هنگام ظهر شرعی خوانده شود و نسبت به هیجده رکعت قبل از زوال، بهتر آن است که شش رکعت آن، اول روز هنگام گسترده شدن نور خورشید و شش رکعت آن، هنگام بالا آمدن خورشید و شش رکعت دیگر، قبل از اذان ظهر خوانده شود.
3. وقت نافله مغرب
- 7. وقت نافله مغرب بعد از تمام شدن نماز مغرب است و تا زمانی که ممکن باشد آن را پس از نماز مغرب، در وقت به جا آورد، ادامه دارد ولی اگر شخص نافله مغرب را تا وقتی که سرخی طرف مغرب که بعد از غروب کردن آفتاب در آسمان پیدا میشود، از بین برود، به تأخیر بیندازد، بهتر است در آن موقع ابتدائاً نماز عشا را بخواند.
4. وقت نافله عشاء
- 8. وقت نافله عشا بعد از تمام شدن نماز عشا تا نصف شب است و بهتر است بعد از نماز عشا بلافاصله خوانده شود.
5.وقت نافله شب یا نماز شب
- 9. اول وقت نافله شب، بنابر مشهور، نصف شب است و این نظر هر چند مطابق با احتیاط مستحب و بهتر است ولی بعید نیست که نصفِ شب، اول وقت فضیلت نماز شب باشد و امّا اول وقت ادای آن از اول شب آغاز میشود، به این معنا که اگر بعد از نماز عشا، نافله شب را انجام دهد در وقت واقع شده است و تا اذان صبح (طلوع فجر) وقتش ادامه دارد هرچند بهتر آن است نزدیک اذان صبح خوانده شود.
- 10. اگر فرد چهار رکعت یا بیشتر از نماز شب را بخواند سپس وقت اذان صبح فرارسد میتواند رکعات باقیمانده نماز شب را بدون نیّت اداء و قضاء بخواند لکن در این فرض أفضلیت مقدّم نمودن رکعات باقیمانده از نماز شب بر نماز صبح محلّ اشکال است.
- 11. اگر فرد هنگام طلوع فجر (اذان صبح) از خواب بیدار شود، میتواند تمام نماز شب را بدون قصد اداء و قضاء قبل از به جا آوردن نماز صبح بخواند.
6.وقت نافله صبح
- 12. نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده میشود و وقت آن، بعد از گذشتن از وقت نماز شب به مقدار انجام آن میباشد و تا زمانی که ممکن است آن را پیش از نماز صبح به جا آورد، وقت آن ادامه دارد ولی اگر شخص خواندن نافله صبح را به تأخیر بیندازد تا وقت فضیلت نماز صبح ضیق گردد، بهتر است در این موقع ابتدائاً نماز صبح را بخواند.
نماز شب
در بین نوافل شبانه روزی نماز شب از اهمیت خاص و ویژهای بر خوردار است لذا در این مقام به توضیح در مورد آن میپردازیم:
فضلیت نماز شب و سحرخیزی
وقت سحر، وقت بسیار مبارکی است، وقت تهجّد و عبادت خداوند متعال و راز و نیاز با او در خلوت شب است، زمانی است که معصومین سلام الله علیهم مؤمنین را به بیداری و تهجّد در آن ترغیب و تشویق کردهاند. خداوند متعال در دو آیه قرآن، یکی در آیه (18) سوره الذّاریات Í$ptôF{$$Î/ur öLèe tbrãÏÿøótGó¡o ÇÊÑÈ و دیگری در آیه (17)سوره آل عمران ....úïÌÏÿøótGó¡ßJø9$#ur Í$ysóF{$$Î/ ÇÊÐÈ مؤمنانی را که در سحرگاهان به استغفار میپردازند و از خداوندِ غفور، آمرزش گناهان خود را میخواهند، مورد تمجید و ستایش قرار داده است.
خداوند متعال در قرآن کریم خطاب به پیامبر اکرم صلّی الله علیه وآله و سلّم چنین میفرماید: z`ÏBur È@ø©9$# ô¤fygtFsù ¾ÏmÎ/ \'s#Ïù$tR y7©9 #Ó|¤tã br& y7sWyèö7t y7/u $YB$s)tB #YqßJøt¤C [4]ÇÐÒÈ و پاسى از شب را بیدار باش و به تهجّد و عبادت بپرداز، و این وظیفهاى افزون براى توست، باشد که پروردگارت تو را به مقامى محمود و پسندیده برانگیزد.
شایان ذکر است وقت سحر، یک سوم آخر شب میباشد و تا طلوع فجر ادامه پیدا میکند و هر چه خواندن نماز شب به طلوع فجر و اذان صبح نزدیکتر باشد، ثواب بیشتری دارد.
نماز شب از نمازهاى بسیار با فضیلت است و برای آن فضلیتهای بسیاری در احادیث معصومین علیهم السلام ذکر گردیده است که تنها به چند مورد آن در ذیل اشاره میشود:
در حدیث نقل شده است که امام رضا علیه السلام فرمودند: نماز شب را اهمیّت بدهید پس هر بندهای که آخر شب برخیزد و هشت رکعت نماز شب و دو رکعت نماز شفع و یک رکعت نماز وتر بخواند و در قنوت وتر (70) مرتبه استغفار کند، از عذاب قبر و از عذاب آتش نجات مییابد و پناه داده میشود و عمرش در دنیا طولانی میشود و در زندگی و معاشش به او وسعت و گشایش داده میشود. سپس در ادامه فرمودند: هر خانهای که در آن نماز شب خوانده شود آن خانه برای اهل آسمان روشنایی میدهد، همان طور که ستارگان آسمان برای مردم روی زمین روشنایی میبخشند[5].
و روایت شده است که رسول اکرم صلّی الله علیه وآله و سلم در ضمن سفارشهای خود به حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند: «عَلیْکَ بِصَلاةِ اللَّیْلِ، بِصَلاةِ اللَّیْلِ، بِصَلاةِ اللَّیْلِ» یعنی نماز شب را اهمیّت بده، نماز شب را اهمیّت بده، نماز شب را اهمیّت بده[6]
و در روایت نقل شده است که پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله فرمودند: هر گاه مرد نیمه شب همسرش را از خواب بیدار کند و هر دو وضو بگیرند و نماز بخوانند، در شمار مردان و زنانی قلمداد میشوند که بسیار به یاد خدا هستند[7].
و در حدیث دیگر نقل شده که رسول اکرم صلّی الله علیه وآله و سلّم فرمودند: نماز شب چراغ است برای صاحبش در تاریکی قبر[8].
کوتاه سخن اینکه نافله شب کیمیای سعادت و اکسیر اعظم است و بسیاری از کسانی که به مقامات عالیه رسیدهاند در پرتو نماز شب و مناجات سحر بوده است.
علّت محرومیت از نماز شب
در روایات علّتهایی برای محروم شدن از نماز شب بیان شده است، از جمله در روایتی از امیرالمؤمنین علیه السلام در جواب کسی که از علّت بیتوفیقی خود نسبت به نماز شب را پرسیده بود، چنین نقل شده که حضرتش علیه السلام فرمودند: «أَنْتَ رَجُلٌ قَدْ قَیَّدَتْکَ ذُنُوبُکَ» تو
مردی هستی که گناهانت تو را به بند کشیده است[9]
و در حدیث دیگر نقل شده که امام صادق علیه السلام فرمودند: آدمی گناه میکند و بدان سبب از نماز شب محروم میشود، همانا تأثیر کار بد در صاحبش سریعتر از تأثیر کارد در گوشت است[10].
همچنین نقل شده است که حضرت امیر المؤمنین علیه السلام فرمودند: طمع مکن در سه چیز با انجام سه چیز، در بیداری شب با پرخوری، در نورانیّت چهره با خوابیدن در تمامی شب، در ایمنی از دنیا همراه همنشینی و رفاقت با فاسقان[11].
کیفیت خواندن نماز شب
- 13. نماز شب (نافله شب) یازده رکعت میباشد که هشت رکعت آن، به نیّت نافله شب و دو رکعت آن، به نیّت نماز شفع و یک رکعت آن، به نیّت نماز وتر خوانده میشود و تفصیل کیفیت آن به ترتیب ذیل است:
فرد ابتدا هشت رکعت به قصد نماز نافله شب میخواند و آن، شامل چهار نماز دو رکعتی است که در هر دو رکعت، سلام میدهد و خواندن قنوت در قبل از رکوع رکعت دوم در آنها مستحب است و بعد از آن، دو رکعت نماز به قصد نماز شفع میخواند ولی استحباب قنوت در آن ثابت نیست، لذا قنوت نماز شفع را رجائاً انجام دهد و پس از آن یک رکعت به نیّت نماز وتر به جا میآورد[12]و خواندن قنوت در نماز وتر، مستحب است شایان ذکر است میشود نماز شفع و وتر را متّصل به هم انجام دهد به این کیفیت که آن را همانند نماز مغرب به جا آورد و در رکعت دوم آن پس از خواندن تشهّد سلام ندهد و برای خواندن رکعت سوم برخیزد و بدون گفتن تکبیرة الاحرام، رکعت سوم را مانند نماز وتر به جا آورد و در این حال، خواندن قنوت در رکعت دوم رجائاً انجام میشود و خواندن قنوت در رکعت سوم مستحب است و بهتر این است که در قنوت نماز وتر (چه آن را متّصل به نماز شفع نماید و چه جداگانه به جای آورد) موارد ذیل را رجائاً بخواند:
1. ثنای پروردگار متعال را به جا آورد و میشود در مقام ثناء، دعای فرج معروف را بخواند که عبارت از این دعا است: «لا اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ الْحَلیٖمُ الْکَریٖمُ، لا اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ الْعَلِیُّ الْعَظِیٖمُ، سُبْحانَ اللهِِ رَبِّ السَّمٰواتِ السَّبْعِ و رَبِّ الاَرَضِیٖنَ السَّبْعِ وَ مَا فِیْهِنَّ وَ مَا بَیْنَهُنَّ وَ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِیٖمِ وَ الْحَمْدُ لِلهِ رَبِّ الْعالَمِیٖنَ».
2. صلوات و درود بر محمد و آل محمد صلّی الله علیه و آله و سلّم بفرستد.
«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ اللَّهُمَّ اهْدِنَا فِیمَنْ هَدَیْتَ وَ عَافِنَا فِیمَنْ عَافَیْتَ وَ تَوَلَّنَا فِیمَنْ تَوَلَّیْتَ وَ بَارِکْ لَنَا فِیمَا أَعْطَیْتَ وَ قِنَا شَرَّ مَا قَضَیْتَ فَإِنَّکَ تَقْضِی وَ لَا یُقْضَىٰ عَلَیْکَ إِنَّهُ لَایَذِلُّ مَنْ وَالَیْتَ وَ لَا یَعِزُّ مَنْ عَادَیْتَ تَبَارَکْتَ رَبَّنَا وَ تَعَالَیْتَ».
3. استغفار نماید که در روایات تأکید فراوان بر آن شده است و بهتر است هفتاد مرتبه بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللهَ رَبِّی وَ أَتُوْبُ إِلَیْهِ»
4. بهتر است هفت مرتبه بگوید: أَسْتَغْفِرُ اللهَ الَّذِی لا إِلٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّوْمُ لِجَمِیعِ ظُلْمِی وَ جُرْمِی وَ إِسْرَافِی عَلَى نَفْسِی وَ أَتُوْبُ إِلَیْهِ
5. و نیز بگوید: رَبِّ أَسَأْتُ وَ ظَلَمْتُ نَفْسِی وَ بِئْسَ مَا صَنَعْتُ وَ هَذِهِ یَدَایَ یَا رَبِّ جَزَاءً بِمَا کَسَبَتْ وَ هَذِهٖ رَقَبَتِی خَاضِعَةٌ لِمَا أَتَیْتُ وَ هَا أَنَا ذَا بَیْنَ یَدَیْکَ فَخُذْ لِنَفْسِکَ مِنْ نَفْسِیَ الرِّضَا حَتّىٰ تَرْضَىٰ لَکَ الْعُتْبَىٰ لَا أَعُوْدُ .
6. (300) مرتبه بگوید: الْعَفْوَ.
7. رَبِّ اغْفِرْ لِی وَ ارْحَمْنِی وَ تُبْ عَلَیَّ إِنَّکَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِیمُ.
8. هفت مرتبه بگوید: «هذا مَقامُ الْعائِذِ بِکَ مِنَ النّارِ ».
9. برای چهل مؤمن دعا کند و به زبان غیرعربی هم اشکال ندارد مثلاً بگوید: خداوندا فلانی را بیامرز و ...
آنچه گفته شد جملهای از مستحبّات قنوت نماز وتر است و پس از خواندن قنوت به رکوع رفته و بعد از سر برداشتن از رکوع مستحب است این دعاء را بخواند:
هَذَا مَقَامُ مَنْ حَسَنَاتُهُ نِعْمَةٌ مِنْکَ وَ شُکْرُهُ ضَعِیفٌ وَ ذَنْبُهُ عَظِیمٌ وَ لَیْسَ لِذٰلِکَ إِلَّا رِفْقُکَ وَ رَحْمَتُکَ فَإِنَّکَ قُلْتَ فِی کِتَابِکَ الْمُنْزَلِ عَلَىٰ نَبِیِّکَ الْمُرْسَلِ صلّی الله علیه و آله کانُوا قَلِیلًا مِنَ اللَّیْلِ ما یَهْجَعُونَ وَ بِالْأَسْحارِ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ طَالَ هُجُوعِی وَ قَلَّ قِیَامِی وَ هَذَا السَّحَرُ وَ أَنَا أَسْتَغْفِرُکَ لِذُنُوبِی اسْتِغْفَارَ مَنْ لَا یَجِدُ لِنَفْسِهِ ضَرّاً وَ لَا نَفْعاً وَ لَا مَوْتاً وَ لَا حَیَاةً وَ لَا نُشُوراً.[13]
شایان ذکر است اگر نمازگزار در نماز شب اکتفاء به خواندن حمد نماید و سوره نخواند یا قنوت را کوتاه انجام داده یا اصلاً قنوت نخواند، نماز شبش صحیح است لذا میتوان نماز شب را به طور ساده و در زمان کم با خواندن واجبات آن و اکتفاء به خواندن یک قنوت مختصر هم انجام داد بلکه اکتفاء به خواندن سه رکعت آخر (شفع و وتر) یا به یک رکعت آخر (وتر تنها) نیز جایز است.
احکام مربوط به نمازهای مستحبّی
نمازهای مستحبّی دارای احکام متنوّعی است که در مسائل ذیل به بعضی از آنها اشاره میشود.
حکم ایستاده، نشسته و خوابیده خواندن نمازهای مستحبّی
- 13. نمازهای مستحبّی چه نوافل شبانه روزی و چه غیر آن را میشود نشسته خواند، هر چند در حال اختیار و لازم نیست در این حال، هر دو رکعت را یک رکعت حساب کند و اگر خواست هر دو رکعت را یک رکعت حساب کند، بنابر احتیاط واجب، بار دوّم را به نیّت رجاء انجام دهد مثلاً نافله مغرب را که چهار رکعت با دو سلام است رجائاً چهار رکعت دیگر با دو سلام هم، به آن اضافه کند که مجموعاً هشت رکعت میشود و یا نماز وتر را که یک رکعت است، یک بار دیگر هم رجائاً بخواند.
- 14. بهتر است فرد نمازهای مستحبّی چه نوافل شبانه روزی و چه غیر آن را ایستاده بخواند به جز نافله عشا (وتیره) که بنابر احتیاط واجب، باید نشسته خوانده شود.
- 15. نمازهای مستحبّی را در حال اضطرار و عدم تمکّن میتوان خوابیده به پهلوی راست یا چپ یا خوابیده به پشت (بر حسب وظیفه) به جا آورد و در این حال رکوع و سجده با اشاره سر انجام میشود و امّا در حال اختیار جواز آن محلّ اشکال است لکن انجام آن به عنوان رجاء نه به قصد ورود اشکال ندارد.
- 16. در نماز مستحبّی (غیر از وتیره) جایز است یک رکعت آن را ایستاده و رکعت دیگر را نشسته به جا آورد بلکه جایز است بعض رکعت را ایستاده و بعض آن را نشسته انجام دهد.
- 17. هر گاه نماز مستحبّی را نشسته بخواند و مقداری از آخر سوره مثلاً یک آیه یا دو آیه را باقى بگذارد سپس برخیزد و باقیمانده سوره را بخواند و از حال ایستاده به رکوع رود و نماز را ادامه دهد، در حکم نماز ایستاده محسوب شده و ثواب نماز ایستاده را دارد.
حکم خواندن نماز مستحبّی در حال راه رفتن یا در حال سواری با وسیله نقلیه
- 18. نماز مستحبّی را میتوان در حال راه رفتن خواند همچنین میشود نماز مستحبّی را در حال سواری در ماشین، قطار، هواپیما، کشتی و مانند آن به جا آورد و در این دو صورت استقرار بدن در حال نماز لازم نیست و نمازگزار برای انجام رکوع و سجده با سر اشاره می نماید.
حکم رعایت قبله در نمازهای مستحبّی
- 19. اگر انسان در در حال راه رفتن یا سواری نماز مستحبّی بخواند، لازم نیست قبله را رعایت نماید و امّا در حال استقرار بنابر احتیاط واجب باید آن را رو به قبله بخواند و مراد از رو به قبله بودن در نماز ایستاده، نشسته و خوابیده در فصل احکام قبله گذشت.
- 20. نمازهایی را که در زمان حضور امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف واجب است مثل نماز عید فطر و عید قربان، رعایت قبله در آن لازم است هر چند در زمان حاضر مستحب محسوب شوند و امّا آنچه از نمازهای مستحبّی که به واسطه نذر و مانند آن بر فرد واجب شده است، چنانچه آن را در حال راه رفتن یا سواری بخوانند رعایت قبله در مورد آن لازم نیست.
- 21. خواندن نماز مستحبّی در خانه کعبه و بر بام آن، اشکال ندارد، بلکه مستحب است در داخل خانه مقابل هر رکنی دو رکعت نماز بخوانند.
حکم خواندن نمازهای مستحبّی با تیمّم
- 22. کسی که نمیتواند وضو بگیرد یا غسل کند، جایز است نمازهای مستحبّی را که وقت معیّن دارد مثل نافلههای شبانه روزی و از برطرف شدن عذرش تا آخر وقت آن مأیوس است با تیمّم بخواند، ولی اگر مأیوس نباشد و احتمال عقلایی دهد که تا آخر وقت آنها عذر او بر طرف میشود، احتیاط لازم آن است که آنها را در اول وقتشان به جا نیاورد و امّا نمازهای مستحبّی که وقت معیّن ندارد مثل نماز جعفر طیّار، مطلقاً میتواند با تیمّم بخواند.
عدم مشروعیّت اذان و اقامه در نمازهای مستحبّی
- 23. گفتن اذان و اقامه برای نمازهای مستحب، مشروع نیست ولی پیش از نماز عید فطر و قربان در صورتی که با جماعت بخوانند، مستحب است سه مرتبه بگویند: الصَّلاةَ.
حکم خواندن سوره در نمازهای مستحبّی
- 24. در بعضی از نمازهای مستحبّی مثل نماز وحشت (لیلة الدفن) که بعد از حمد، سوره مخصوصی دارد، اگر بخواهد به دستور آن نماز رفتار کرده باشد، باید همان سوره را بخواند و امّا در نمازهای مستحبّی که بعد از حمد سوره خاصّی برای آن وارد نشده است، نمازگزار میتواند خواندن سوره را ترک نماید یا در اثناء خواندن سوره، آن را رها نموده و بقیه سوره را نخواند و به رکوع برود، هر چند آن نماز به واسطه نذر کردن بر فرد واجب شده باشد، همچنین خواندن دو یا چند سوره بعد از حمد در نمازهای مستحبّی جایز است ولی چنانچه بخواهد در نماز مستحبّی در اثناء خواندن یک سوره به سوره دیگری عدول نماید، حکم آن در مسأله بعد بیان خواهد شد.
حکم عدول از یک سوره به سوره دیگر در نماز مستحبّی
- 25. بنابر احتیاط واجب، در نمازهای مستحبّی مثل نوافل یومیه، عدول از یک سوره به سوره دیگر پس از رسیدن به نصف سوره، ترک شود بلکه اگر مشغول خواندن سوره «قُلْ هُوَ اللهُ أَحَد» یا «قُلْ یا أَیُّها الْکافِرُوْنَ» در نماز مستحبّی شده باشد، احتیاط واجب آن است که از این دو سوره به سوره دیگری عدول نکند هر چند به نصف سوره نرسیده باشد.
حکم خواندن سوره های سجده دار در نماز مستحبّی
- 26. خواندن سورههای سجده دار در نماز مستحبّی جایز است و نمازگزار بعد از خواندن آیه سجده، سجده تلاوت را در اثناء نماز انجام میدهد و سپس نماز را ادامه میدهد و نماز مستحبّی صحیح است.
در نماز مستحبّی، بنابر احتیاط واجب، زن جلوتر از مرد یا مساوی مرد نماز نخواند بلکه عقب تر بایستد
- 27. اگر زن و مرد بخواهند در یک مکان نماز مستحبّی بخوانند، بنابر احتیاط لازم، باید زن عقبتر از مرد بایستد و این عقب ایستادن، حداقل به مقداری باشد که جای سجده او برابر جای دو زانوی مرد در حال سجده باشد.
بنابراین چنانچه مرد و زن میخواهند در یک مکان نماز بخوانند، زن در نماز بنابر احتیاط لازم نباید مساوی مرد یا جلوتر از او بایستد مگر آنکه بین مرد و زن نمازگزار دیوار یا پرده یا چیز دیگری باشد که عرفاً حائل و مانع محسوب شود یا بین آنها بیش از ده ذِراع فاصله باشد و توضیح کامل این حکم در فصل مکان نمازگزار شرط ششم بیان شد.
حکم خواندن نماز مستحبّی در مسجد و أفضلیّت إخفاء آن
- 28. بعید نیست خواندن نمازهای مستحبّی برای مردان در مساجد أفضل از خواندن آنها در منزل و مانند آن باشد لکن مخفیانه انجام دادن نمازهای مستحبّی أفضل از انجام آشکار آنها است و حکم خواندن نماز در مسجد برای بانوان در مسأله (1173) گذشت.
حکم خواندن نماز مستحبّی برای کسی که نماز قضا دارد
- 29. کسی که نماز قضاء دارد، میتواند نماز مستحبّی بخواند. لکن تأخیر در خواندن نماز قضای واجب به مقداری که عرفاً کوتاهی و سهل انگاری و تسامح در فارغ نمودن ذمّه محسوب گردد جایز نیست.
حکم خواندن قضای نوافل شبانه روزی
- 30. اگر فرد نوافل شبانه روزی (نافلههای یومیه) را در وقت مقرّر شده برای آن نخواند مستحب است قضای آن را به جا آورد البتّه قضای نمازهای مستحبّی که در حال بیماری از انسان فوت شده تأکید نشده است و اگر فرد از خواندن قضای نوافل شبانه روزی عاجز و ناتوان باشد مستحب است به ازای هر دو رکعت یک مدّ صدقه به فقیر بدهد و اگر این مقدار را هم تمکّن ندارد مستحب است یک مدّ برای نوافل شبانه و یک مدّ برای نوافل روزانه به فقیر صدقه بدهد.
- 31. مستحب است تعجیل در قضاء نوافل شبانهروزی و أفضل آن است که قضاء نوافل شب را در شب و قضاء نوافل روز را در روز به جا آورند.
حکم خواندن نماز مستحبّی به جماعت
- 32. فرد نمیتواند نماز مستحبّی را که از ابتدا مستحب بوده است با جماعت بخواند هر چند اطلاق این حکم در بعضی از موارد، بنابر احتیاط واجب میباشد ولی نماز استسقاء که برای آمدن باران خوانده میشود،میتوان آن را با جماعت خواند و همچنین میتوان نمازی را که واجب بوده و به جهتی مستحب شده است با جماعت خواند مانند نماز عید فطر و قربان که در زمان حضور امام علیهالسلام واجب بوده و به واسطه غایب شدن ایشان، مستحب میباشد.
حکم شکستن نماز مستحبّی
- 33. شکستن نماز مستحبّی جایز است هر چند احتیاط مستحب آن است که نمازگزار آن را در حال اختیار نشکند.
حکم آشامیدن آب در اثنای نماز مستحبّی برای کسی که می خواهد روزه بگیرد
- 34. کسی که میخواهد روزه بگیرد، اگر پیش از اذان صبح، نماز مستحبّی بخواند و تشنه باشد، چنانچه بترسد که اگر نماز را تمام کند صبح شود، در صورتی که آب روبروی او در دو سه قدمی باشد میتواند در بین نماز آب بیاشامد امّا باید کاری که نماز را باطل میکند مثل رو گرداندن از قبله انجام ندهد.
حکم ترک سهوی رکن در نماز مستحبّی
- 35. اگر نمازگزار در نماز مستحبّی رکنی را سهواً ترک نماید و تدارک آن ممکن نباشد به اینکه محلّ تدارک آن فوت شود نمازش باطل میشود، به عنوان مثال اگر در نافله مغرب در هنگام خواندن تشهّد یا بعد از سلام نماز متوجّه شود که دو سجده رکعت اول را انجام نداده است، نمازش باطل است.
حکم زیاد کردن سهوی رکن در نماز مستحبّی
- 36. اگر در نماز مستحبّی سهواً رکن را زیاد نماید نمازش باطل نمیشود به عنوان مثال اگر در نافله ظهر در یک رکعت سهواً دو رکوع انجام دهد، نماز نافله باطل نمیشود.
حکم فراموشی یکی از أعمال نماز مستحبّی
- 37. اگر نمازگزار یکی از کارهای نافله را فراموش کند و موقعی یادش بیاید که مشغول رکن بعد از آن شده، باید کار فراموش شده را انجام دهد و دوباره آن رکن را به جا آورد و در این حال زیادی رکن، نماز مستحبّی را باطل نمیکند مثلاً اگر نمازگزار در نافله صبح در رکوع یادش بیاید که قرائت (حمد و سوره) را نخوانده، باید برگردد و آن را بخواند و دوباره به رکوع برود و در این حال زیادی رکوع نافله را باطل نمیکند. همچنین اگر در نافله صبح رکوع را فراموش کند و در سجده دوم یادش بیاید باید برگردد و رکوع را بجا آورد و دوباره دو سجده را انجام دهد و زیادی دو سجده نافله را باطل نمیکند، شایان ذکر است اگر برگشتن و به جا آوردن جزء فراموش شده مستلزم زیادی رکعت باشد مشمول حکم مذکور نخواهد بود مثلاً اگر در رکعت دوم یادش بیاید که قرائت در رکعت اول را فراموش کرده است، محلّ تدارک آن فوت شده است زیرا در این صورت، انجام قرائت و آنچه بعد از آن است موجب زیادی رکعت در نماز میشود.
حکم شک در خواندن نماز مستحبّی
- 38. اگر شک کند که نماز مستحبّی را خوانده یا نه، چنانچه آن نماز مثل نماز جعفر طیّار وقت معیّن نداشته باشد، بنا بگذارد که نخوانده است و همچنین است اگر مثل نافله یومیه وقت معیّن داشته باشد و پیش از گذشتن وقت شک کند که آن را به جا آورده یا نه، ولی اگر بعد از گذشتن وقت آن شک کند که نماز را خوانده است یا نه، به شک خود اعتنا نکند.
حکم شک در تعداد رکعات نماز مستحبّی
- 39. اگر در شماره رکعتهای نماز مستحبّی شک کند، چنانچه طرف بیشتر شک نماز را باطل میکند، بنا را بر کمتر بگذارد مثلاً اگر نمازگزار در نافله صبح شک کند که دو رکعت خوانده یا سه رکعت، بنا بگذارد که دو رکعت خوانده است و اگر طرف بیشتر شک نماز را باطل نمیکند، مثلاً شک کند که دو رکعت خوانده یا یک رکعت، به هر طرف شک عمل کند، نمازش صحیح است ولی اگر در نماز وتر در تعداد رکعات شک کند احتیاط آن است که آن را اعاده نماید.
حکم گمان در تعداد رکعات نماز مستحبّی
- 40. بنابر احتیاط واجب، حکم گمان در نمازهای مستحبّی نسبت به رکعات مثل حکم یقین است، به این معنا که نمازگزار مخیّر نیست بنا را بر کمتر یا بیشتر بگذارد بلکه بنابر احتیاط واجب باید به گمان خویش عمل کند مگر آنکه عمل نمودن بر طبق گمان باطل کننده نماز باشد، به عنوان مثال اگر نمازگزار در نافله صبح گمان دارد که یک رکعت خوانده باید بنابر احتیاط واجب یک رکعت دیگر نیز بخواند و چنانچه گمان دارد دو رکعت خوانده، بنا را بر همان دو رکعت میگذارد و بنابر احتیاط واجب نمیتواند بنا را بر یک رکعت گذاشته و یک رکعت دیگر هم بخواند.
- 41. اگر در نماز مستحبّی دو رکعتی گمانش به سه رکعت یا بیشتر برود، به گمان خویش اعتنا نکند و نمازش صحیح است. مثلاً اگر نمازگزار در نماز غفیله گمان دارد که سه رکعت خوانده، لکن احتمال عقلایی هم میدهد که دو رکعت خوانده باشد بنا میگذارد که دو رکعت خوانده است.
حکم شک در انجام افعال یا اذکار نماز مستحبّی
- 42. اگر در یکی از کارهای نافله شک کند، خواه رکن باشد یا غیر رکن، چنانچه محلّ آن نگذشته باید به جا آورد و اگر محلّ آن گذشته به شک خود اعتنا نکند و معنای گذشتن محلّ، در فصل شکهایی که نباید به آنها اعتناء کرد، مورد اولِ آن بیان شد.
حکم گمان در افعال نماز مستحبّی
- 43. گمان در افعال نماز مستحبّی حکم شک در افعال نماز مستحبّی را دارد و توضیح آن در مسأله (1701) بیان شد.
حکم سجده سهو یا سجده فراموش شده در نماز مستحبّی
- 44. اگر در نماز نافله کاری کند که برای آن در نماز واجب، سجده سهو واجب میشود، یا یک سجده را فراموش نماید و محلّ تدارک آن فوت شود، لازم نیست بعد از نماز سجده سهو یا قضای سجده را به جا آورد.
استفتائات مربوط به احکام نماز مستحبّی
- 8. اگر فرد در نماز مستحبّی ذکر واجب رکوع یا سجده را فراموش کند و بعد از سر برداشتن از رکوع یا سجده یادش بیاید آیا محلّ تدارک آن گذشته است یا محلّ تدارک باقی است و لازم است برگشته و دوباره رکوع یا سجده را با رعایت شرایط آن انجام دهد؟
جواب: محلّ تدارک آن گذشته است و نماز را ادامه دهد و لازم نیست برای نقصان مذکور
سجده سهو انجام دهد[14].
- 9. آیا در نماز مستحبّی نشسته (جلوسی) ذکر بِحَوْلِ اللهِ وَ قُوَّتِهِ أَقُوْمُ وَ أَقْعُدُ و ذکر سَمِعَ اللهُ لِمَنْ حَمِدَهُ وارد شده است؟ در مورد نمازمستحبّی که در حال راه رفتن یا سواره خوانده میشود حکم چیست؟
جواب: رجائاً مانعی ندارد.
- 10. در مورد نماز مستحبّیای که در حال راه رفتن یا سواره خوانده میشود فرمودهاید: برای انجام رکوع و سجود با سر اشاره نماید، آیا اشاره با چشم (بدون اشاره با سر) هم کافی است؟
جواب: با امکان اشاره با سر، اشاره با چشم کافی نیست.
حکم مسائل مستحدثه نماز
- 45. اگر مکلّف در شهر خود نماز صبح را بخواند و سپس با هواپیما یا وسیله نقلیه دیگر به سمت غرب مسافرت کند و به جایی برسد که هنوز فجر ندمیده است و در آنجا بماند تا فجر صادق فرا رسد، یا آنکه نماز ظهر را در شهر خود بخواند و سپس مسافرت کند و به شهرى برسد که هنوز ظهر نشده است و بماند تا وقت داخل شود، یا آنکه نماز مغرب را در شهر خود بخواند سپس مسافرت کند و به شهرى برسد که هنوز خورشید غروب نکرده است و در آنجا بماند تا آفتاب غروب کند و وقت نماز مغرب در آن شهر فرا رسد، در همه این فرضها ، اعاده نماز واجب نیست هر چند احتیاط مستحب اعاده آن است.
- 46. اگر شخصی نماز نخواند تا وقت آن گذشته و با هواپیما به جایی برود که هنوز وقت باقی باشد ـ بنابر احتیاط واجب ـ باید نماز را به قصد مافی الذّمّه، یعنی بدون قصد ادا و قضا انجام دهد.
- 47. اگر شخص سوار هواپیما یا وسیله دیگری شود که سرعت آن برابر سرعت حرکت زمین باشد و از شرق به غرب حرکت کند و مدّتی به گردِ زمین بچرخد، احتیاط واجب آن است که در هر بیست و چهار ساعت، نمازهاى پنج گانه را به نیّت قربت مطلق به جا آورد لکن روزه ماه مبارک رمضان را باید قضا کند.
و اگر سرعت هواپیما دو برابر سرعت حرکت زمین باشد، طبیعتاً هر دوازده ساعت یک بار به گرد زمین خواهد چرخید و در بیست و چهار ساعت دوبار فجر و زوال و غروب خواهد داشت. و احتیاط واجب آن است که با هر فجر نماز صبح و پس از هر زوال نمازهاى ظهر و عصر و پس از هر مغرب، نمازهاى مغرب و عشا را، به جا آورد.
و اگر با سرعت بالایی به گرد زمین بچرخد و مثلاً هر سه ساعت ـ یا کمتر ـ یک بار زمین را دور بزند، به هنگام هر فجر و زوال و غروب، نماز واجب نیست و ـ احتیاط واجب ـ آن است که در هر بیست و چهار ساعت، به نیّت قربت مطلق، نمازهاى پنج گانه را به جا آورد، با این ملاحظه که نماز صبح را میان طلوع فجر و آفتاب و نمازهاى ظهر و عصر را میان زوال و غروب و نمازهاى مغرب و عشا را میان مغرب و نیمه شب به جا آورد.
از این مسأله، روشن میشود که اگر با هواپیما یا وسیله دیگر از مغرب به مشرق میرود و سرعت آن برابر سرعت حرکت زمین است، باید نمازهاى پنج گانه را در اوقات خود به جا آورد و همچنین اگر سرعت آن کمتر از سرعت حرکت زمین باشد، امّا اگر سرعت آن بسیار بیشتر از سرعت حرکت زمین باشد، به صورتی که مثلاً هر سه ساعت ـ یا کمتر ـ یک بار زمین را دور بزند، حکم مسأله از آنچه گذشت، روشن میشود.
- 48. اگر مکلّف با هواپیما سفر کند و بخواهد در آن نماز بخواند، در صورتی که بتواند به هنگام نماز رو به قبله بودن و استقرار داشتن و سایر شرایط را رعایت کند، نمازش صحیح است و گرنه در صورتی که وقت داشته باشد و بتواند پس از خروج از هواپیما نماز واجد شرایط را به جا آورد، ـ بنابر احتیاط واجب ـ نمازش در هواپیما صحیح نیست. لکن اگر وقت تنگ باشد، واجب است نماز را درون هواپیما بخواند و در این حال اگر جهت قبله را بداند، باید بدان جهت نماز بخواند و نمازش بدون رعایت قبله ـ جز در حال ضرورت ـ صحیح نیست و در این مورد باید هرگاه هواپیما از سمت قبله منحرف شد، به سمت قبله رو کند و در هنگام انحراف از قبله، از خواندن قراءت نماز و اذکار واجب نماز پرهیز نماید و اگر نتواند به عین قبله توجّه کند، باید سعی کند کمتر از (90) درجه از قبله منحرف شود.
و اگر جهت قبله را نداند، باید سعی نماید تا آن را مشخّص کند و در صورتی که نتواند به یقین یا اطمینان یا حجّت شرعی معتبر دیگری در زمینه جهت قبله دست پیدا کند میتواند طبق گمان خود عمل نماید و اگر نتواند گمان بدست آورد کافی است نماز را به هر جهتی که احتمال میدهد قبله در آن باشد، به جا آورد. هر چند احتیاط مستحب آن است که نماز را در وسعت وقت به چهار جهت بخواند.
شایان ذکر است آنچه بیان شد در موردی است که بتواند در صورت شناخت قبله رو به قبله باشد و در مواردی که تمکّن از رعایت قبله تا آخر وقت نماز ندارد جز در تکبیرة الاحرام، باید تکبیرة الاحرام را رو به قبله بگوید و اگر اصلاً نتواند قبله را رعایت نماید، شرط استقبال ساقط میشود.
- 49. جایز است انسان قبل از وقت نماز، اختیاراً با هواپیما مسافرت کند، هر چند بداند در هواپیما ناچار به نماز فاقد شرط استقبال و استقرار خواهد شد.
- 50. اگر مکلّف در جایی باشد که روز آن شش ماه و شب آن شش ماه باشد، در مورد نماز ـ بنابر احتیاط واجب ـ باید ملاحظه نزدیکترین مکانی کند که هر بیست و چهار ساعت یک شبانه روز دارد و به نیّت قربت مطلق نمازهاى پنج گانه را طبق اوقات آنجا به جا آورد.
و اگر مکلّف در شهر یا مکانی باشد که در هر بیست و چهار ساعت، شبانه روزى دارد هرچند روزش بیست و سه ساعت و شبش یک ساعت و یا بر عکس باشد، حکم نماز تابع اوقات خاصّ آن مکان است.
[1]. و در خواندن نماز به جماعت، نکتهای را که در مسأله (2049) خواهد آمد مراعات نماید.
[2]. به عنوان مثال، اگر طول شاخصی که در زمین نصب شده است، (70) سانتیمتر باشد و طول سایه شاخص در هنگام ظهر شرعی، (10) سانتیمتر باشد و فرد تا زمانی که به اندازه دو هفتم طول شاخص (20)سانتیمتر به سایه شاخص در هنگام ظهر اضافه شود (یعنی طول سایه شاخص به 30 سانتیمتر میرسد)، خواندن نافله ظهر را به تأخیر اندازد، بهتر است ابتدا نماز ظهر را بخواند مگر استثنایی که در متن مسأله ذکر شده است.
[3]. به عنوان مثال، اگر طول شاخصی که در زمین نصب شده است،(70) سانتیمتر باشد و طول سایه شاخص در هنگام ظهر شرعی،(10) سانتیمتر باشد و فرد تا زمانی که به اندازه چهار هفتم طول شاخص (40)سانتیمتر به سایه شاخص در هنگام ظهر اضافه شود (یعنی طول سایه شاخص به 50 سانتیمتر میرسد)، خواندن نافله عصر را به تأخیر اندازد، بهتر است ابتدا نماز عصر را بخواند مگر استثنایی که در متن مسأله ذکر شده است.
[4] . سوره اسراء آیه 79
[5]. بحار ج87ص161ح53 باب75
[6]. وسائل الشیعه ج4ص91ح5 باب25 اسْتِحْبَابِ الْمُدَاوَمَةِ عَلَیٰ صَلَاةِ اللَّیْلِ
[7]. نور الثقلین ج4ص279ح120
[8]. بحار ج87ص160و161ح52باب75
[9]. فروع کافی ج3ص450ح34 باب صلاة النوافل
[10]. اصول کافی ج2ص292و293ح16 باب الذنوب
[11]. مستدرک الوسائل ج6ص340ح3 باب34 کراهة ترک صلاة اللیل
[12] . بهتر است در نماز وتر بعد از حمد، سه بار سوره توحید و یک بار سوره فلق و یک بار سوره ناس خوانده شود.
مصباح المتهجّد و سلاح المتعبّد ج1 ص152 مفتاح الفلاح ص 326
[13] . دعای بعد از رکوع در نماز وتر بر اساس نسخه تهذیب نقل شده است.
[14] . شایان ذکر است در خصوص نماز جعفر طیّار علیه السلام فراموشی تسبیحات حکم خاصّی دارد که در مسأله (2241) بیان شد.
- ۰ نظر
- ۳۱ شهریور ۹۹ ، ۱۴:۱۲