20 نکته مهم در تبلیغ دانش آموزی
بسم الله الرحمن الرحیم
نکات ضروری برای ورود به به مدارس در ایام فتنه 1401:
نکات و مطالب ذیل ثمره تجربه نگاری از ده ها ساعت حضور مبلغینِ کارکُشته در مدارس متوسطه دوره دوم در ایام فتنه ۱۴۰1 می باشد.
به اذعان اکثر مبلغین ، دانش آموزان در ایام فتنه و اغتشاشات اخیر به شدت حالت تهاجمی و مضطربانه ای پیدا کرده اند، از این رو برگزاری دوره های آموزشی بر مدار آرامش، صبر و اخلاق نیکو ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
- در صورتی که معمم هستید و میخواهید با لباس روحانیت وارد مدارس بشوید لازم است در ساعات غیر از زنگ های تفریح و صبحگاه که انبوه دانش آموزان در حیات مدرسه هستند ، وارد محیط آموزشی شوید. زیرا دانش آموزان در ساعات تفریح و ساعت صبحگاه پر از هیجان هستند و با دیدن یک روحانی معمم در مدرسه ممکن است شروع به شعار دادن نمایند.
بنابراین اگردر زمان زنگ تفریح به مدرسه رسیدید صبر کنید تا دانش آموزان به کلاس بروند و بعد وارد مدرسه شوید.
- در صورتی که می خواهید در ساعات تفریح در محیط حیاط و یا راه رو قدم بزنید، حتما بعد از حضور در چند کلاس این کار را انجام دهید زیرا بعد از حضور در چند کلاس تعدادی از دانش آموزان با شما احساس راحتی کرده و همین حس مثبت به سایر دانش آموزان منتقل می شود اما در صورت ناآشنایی ممکن است دانش آموزان نسبت به شما نگاهی بدبینانه پیدا کند.
- سعی کنید زنگ های تفریح یا زنگ های ورزش دانش آموزان را اشغال نکنید.
- اگر تجربه کافی در برگزاری کلاس ندارید هرگز کلاس ها را تجمیع نکنید، برگزاری جلسات در سالن همایش و نمازخانه مدارس را حتماً با حضور مدیر، ناظم یا یکی از معلمانی که دانش آموزان با آنها علقه و رابطه عاطفی دارند پیگیری کنید.
- حتماً قبل از ورود به هر کلاس بخواهید مدیر یا یکی از کادر مدرسه شما را به کلاس معرفی کند، بدون معرفی وارد کلاس ها نشوید زیرا برقراری ارتباط با دانش آموزان برای شما سخت خواهد شد.
- اگر در کلاس داری مبتدی هستید، حتماً سوال و جواب را به صورت کتبی انجام دهید، از برگزاری سوال و جواب به صورت شفاهی جداً خودداری کنید زیرا اثر گذاری کم شده و هیجانات باعث برهم خوردن جلسات می شود. اگر دانش آموزی سوال شفاهی پرسید او را دعوت کنید که سوال خود را به صورت مکتوب نوشته و به شما تحویل دهد با این روش تعداد زیادی از سوالات اصلاً پرسیده نمی شود.
- حتماً با طرح نامه و سیر محتوایی وارد کلاس بشویم ، از ورود بی برنامه به کلاس جداً خودداری کنید.
- با دانش آموزان بحث سیاسی نکنید، به اعتراف اکثر مبلغین کارکشته بحث های سیاسی در کلاس های دانش آموزی معمولاً پُرتنش و کم ثمر هستند، با یک سیر محتوایی فرهنگی یا نگاه کلان و تمدنی ، آرمان های ذهنی دانش آموزان را واکاوی کنید، آنها را نسبت به واقعیت های تاریخی و دشمنان فرهنگی و دشمنی های فرهنگی آشنا نمایید. از بحث ها وگفت و شنود های دو جانبه با لیدر های فکری کلاس ها اجتناب کنید و آنها را دعوت کنید بعد از کلاس گفتگو را ادامه دهند(عموما انجام نمیشود). شما باید برای همه کلاس برنامه داشته باشد نه فقط برای دو نفر.
- اگر به مدارس دخترانه میروید از دیدن دانش آموزانی که در کلاس شما کشف حجاب کرده اند شوکه نشوید، روش برخورد با این دانش آموزان تغافل است، باید وجود و عدم آنها را در کلاس لحاظ نکنید، با گذشت کمی از کلاسِ مهیج شما آنها حجاب را رعایت می کنند تا وارد بحث بشوند ، به محض مراعات حجاب آنها را مورد خطاب و توجه قرار دهید. با این کار ، کم کم اکثر دانش آموزانِ کشف حجاب کرده برای شرکت در جریان کلاس مراعات خواهند کرد.
- از بیان موضوع حجاب در جلسات اول جداً خودداری کنید، حجاب در حال حاضر موضوع مورد اختلاف بین شما و اکثر مخاطبان شماست، بهتر است از همدلی و نقاط اشتراک شروع کنید. ابتدا محل اختلاف خود و دانش آموزان را نشانه نروید. با آرامش ابتدا یک پل به قلب دانش آموزان ایجاد کنید و سپس از منظر دلسوزی موضوعات مهم را با بیانی دلسورانه و محکم یادآوری کنید. شروع با موضوع حجاب باعث جانبداری دانش آموزان شده و نفوذ کلام شما را کم و کلاستان را کم رونق می کند.
- داده های دانش آموزان معمولا سطحی و سوالات آنها معمولاً مشابه است، اکثر دانش آموزانی که حضور فعال در اینستاگرام دارند به شدت مهاجم و عصبی هستند، اگر اصرار بر بحث سیاسی داشتند ، از این کلمه زیاد استفاده کنید: «من با شما بحث سیاسی ندارم، آمدم مطالبی را بیان کنم که معمولاً با شما دانش آموزان کمتر مطرح می شود». سعی کنید بذر امید در دل دانش آموزان بکارید، سعی کنید سیاهی ها را از ذهن آنها بزدایید.
- خواهشا اگر توان اداره کلاسی را نداشتید، حتماً کلاس را زودتر تمام کنید، میتوانید از کلماتی مثل این استفاده کنید: «خوب بچه ها برای امروز بسه، من الان خیلی حالم خوب نیست، آروم و بی صدا به حیاط بروید». خواهشاً به اصطلاح «کلاس ها را زخمی نکنید».
اداره ضعیف و ناقص یک کلاس پل های ارتباطی دیگران را نیز خراب میکند، به لیدرها مدال افتخارِ «خوب حالش رو گرفتیم» می دهد. معمولاً سخت ترین کلاس ها برای مبلغین کلاس هایی هستند که توسط مبلغین قبلی زخمی و خراب شده اند، اگر توان اداره یک کلاس را ندارید بسیار بهتر است که از ادامه آن کلاس انصراف دهید و با آرامش کلاس را تمام کنید و بر اداره نابهنجار کلاس پافشاری نکنید.
- در مدارس دخترانه حتماً صدای خود را ضبط کنید، نیاز نیست این مطلب را به کسی بگویید. توجه داشته باشید اولیای دانش آموزان را باید دشمن خود فرض نمایید.
یکی از مبلغین بسیار متخصص در امر مشاوره و کلاسداری دانش آموزی خاطره ای را نقل می کردند، در دفترمدیریت مدرسه تعدادی از دانش آموزان دختر گرد مدیر و این مبلغ جمع شده بودند و اصرار داشتند که زنگ بعدی نیز مبلغ به کلاس آنها بیاید، در همین حین مادر یکی از دانش آموزان وارد دفتر شده و به ناظم مدرسه می گوید: ببین بچه بسیجی داره با دخترای دانش آموز حال میکنه ، معلومه میخواد کسایی که شعار میدن رو شناسایی کنه و ...
این واقعیتی از ذهنیت اکثر اولیا نسبت به حضور شما در مدارس است، خاطرات مشابه این مورد ایام اخیر زیاد دیده و شنیده شده است.
- در صورت بروز هر مشکلی بدانید دانش آموزان و کادر مدرسه کاملا غیر صادقانه نسبت به شما رفتار می کنند، لطفاً صدای جلسات خود را ضبط کنید تا در صورت بروز مشکل بتوانید به آنها استناد کنید.
- یک طرحنامه محتوایی داشته باشید تا در صورت بروز هرگونه مشکلی محتوای شما قابل ارائه به ناظران بیرونی باشد.
- اگر هیجانات یک کلاس یا مدرسه بالا رفت کنترل خود را از دست ندهید هرگز عصبانی نشوید، نهایتا سکوت و نگاه معنادار داشته باشید. عصبانیت شما در مقابل یک دانش آموز دال بر ضعف در مقابل اوست.
- سعی کنید به مدارسی بروید که دانشآموزانِ بهتری دارند، امروزه دانش آموزان مذهبی در فشار و مضیقه هستند و معمولاً توسط سایر دانش آموزان مورد زخم زبان قرار میگیرند، تقریباً همه مبلغینی که به مدارس دخترانه رفتند، اعتراف دارند دانش آموزان دختر مذهبی توسط سایر دانش آموزان مورد طعنه قرار دارند، پس بدانید شما می توانید باعث قوت قلب دانش آموزان مذهبی شوید.
- اگر جلسات محدودی را با یک مجموعه دارید حتماً مدارس همفکر و مذهبی تر را انتخاب کنید. اگر قرار است فقط یکبار سر یک کلاس بروید، کلاسی را انتخاب کنید که دانش آموزان مذهبی بیشتری دارند تا بتوانید از حلقات نزدیک فکری پشتیبانی کنید.
ولی اگر برنامه تربیتی دارید و هر کلاس را حداقل سه مرتبه شرکت میکنید ، بهتر است کلاسهایی بروید که افراد همفکر کمتری دارند،
- فعالیت تبلیغیِ حداقلیِ شما اثرِ حداقلی خواهد داشت؛ در حالی که اکثر دانش آموزان تقریبا نیمی از ساعات بیداری خود را درگیر فضای مجازی هستند و شما تنها یک ساعت درسی با آنها ارتباط دارید، پس در این یک ساعت سعی کنید بهترین مطلب را با نگاه همدلی و برادری به آنها انتقال دهید تا اگر هدایت نشدند حداقل دشمن هم نشوند.
- برای هماهنگی مدارس از بالا هماهنگ کنید، معمولا مدیران مدارس با شما همکاری لازم را نخواهند داشت. البته مدیران دغدغهمند و انقلابی نیز هستند که همراه شما باشند اما بهتر است برای هماهنگی حضور در مدارس از آموزش و پرورش نامه حضور داشته باشیم تا در صورت بروز مشکل حامی داشته باشد.